Allergiakausi alkaa, näin hoidat allergiaa

siitepöly

Siitepölykausi kestää maalis-huhtikuusta aina heinä-elokuuhun. Leppä kukkii alkukeväästä, koivu alkukesästä, heinät ja pujo loppukesästä. Siitepölyn aiheuttama allergia voi ilmetä silmäoireina, kuten kutinana, punoituksena tai vuotamisena. Myös nenäoireet ovat yleisiä, kuten aivastelu, kutina, tukkoisuus ja kirkas nenäerite. Allergia voi aiheuttaa myös ihottumaa.

Lääkärin on hyvä tutkia potilas, jos on kyseessä alle kouluikäinen lapsi, jonka allergiaoireita ei ole selvitetty. Jos silmäoireet ovat toispuoleisia, silmä rähmii, näkökyky heikkenee, esiintyy silmäkipua tai valonarkuutta, lääkärin arvio on tarpeen. Nenäoireiden ollessa toispuoleisia tai allergiseen nuhaan liittyy pitkittynyt yskä tai esiintyy hengenahdistusta, lääkärikäynti on aiheellinen. Lääkäri voi myös määrätä reseptilääkkeitä, jos itsehoitolääkitys ei tehoa tarpeeksi hyvin allergiaoireisiin. 

  • Lääkkeetön hoito

allergia metsä

Siitepölyn välttäminen on paras hoito, ulkona liikkumista on hyvä vähentää pahimpana allergia-aikana. Kun ulkona kuitenkin liikutaan, voidaan vähentää siitepölylle altistumista käyttämällä esim. FFP2-luokan hengityssuojainta. Hengityssuojain on tehokkain, kun sen asettaa kasvoille oikein nenän ja suun päälle mahdollisimman tiiviisti.

Kasvojen pesu ja vaatteiden vaihto ulkoa tullessa vähentävät siitepölyn kulkeutumista sisätiloihin. Hiukset on hyvä pestä joka ilta, jotta siitepöly ei pääse siirtymään petivaatteisiin. Nenän huuhtelu nenäkannulla tai suolapitoisella nenäsumutteella vähentävät siitepölyn määrää nenän limakalvoilla.

Allervex-silmäsuihketta ja -tablettia voi käyttää allergian tukihoitona allergialääkkeen lisäksi, jolloin ne voivat vähentää allergialääkkeen tarvetta. Silmäsuihke lievittää siitepölyn aiheuttamaa ärsytystä ja punoitusta, mutta myös kosteuttaa silmiä. Tabletin perilla-uute tukee elimistön luonnollista puolustuskykyä.

allergia silmä

Ensisijaisesti suositellaan antihistamiinisilmätippoja (ketotifeeni ja levokabastiini), jotka ovat tehokkaimpia silmäoireiden lievittämisessä ja niiden vaikutus alkaa nopeasti. Niitä suositellaan käytettäväksi korkeintaan 4 viikon ajan yhtäjaksoisesti. Natriumkromoglikaattisilmätipat ovat vähän heikompitehoisia antihistamiinisilmätippoihin verrattuna ja niiden käyttö tulisi aloittaa 2 viikkoa ennen allergiakauden alkua. Natriumkromoglikaattisilmätippoja voidaan käyttää koko allergiakauden ajan. Kaikki allergiasilmätipat sopivat yli 4-vuotiaille ja ketotifeeni yli 3-vuotiaille lapsille. Jos paikallinen hoito ei ole riittävä, voidaan hoitoon lisätä suun kautta otettava antihistamiinitabletti.

nenä allergia

Ensisijaisesti suositellaan kortikosteroidinenäsumutteita (beklometasoni, flutikasoni, mometasoni ja triamsinololi). Nämä ovatkin itsehoidossa käytännössä aikuisille tarkoitettuja lääkkeitä. Käyttöä voidaan jatkaa koko allergiakauden yli. Vaikutus alkaa muutamassa päivässä ja täysi teho lääkkeellä saadaan 1-2 viikon käytön jälkeen. Antihistamiininenäsumutteilla (atselastiini ja levokabastiini) saadaan nopea vaikutus, mutta teho on kortikosteroidinenäsumutteita heikompi. Antihistamiininenäsumutteet sopivat valmisteesta riippuen myös yli 4- tai 6-vuotiaille lapsille. Nenäoireita voidaan myös lievittää suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Nenäsumutteen ja antihistamiinitabletin yhteiskäytöllä voi olla parempi teho kuin pelkästään toisen vaihtoehdon käytöllä.

koivu allergia

Suuri osa suun kautta otettavista antihistamiinitableteista sopivat yli 12-vuotiaille (akrivastiini, desloratadiini, ebastiini, feksofenadiini ja loratadiini). Setiritsiini ja levosetiritsiini tablettina sopivat yli 6-vuotiaille lapsille. Yli 2-vuotiaille setiritsiiniä voidaan antaa nestemäisenä. Nielemisvaikeuksista kärsivät voivat käyttää myös nestemäistä setiritsiiniä tai imeskelytablettia. Setiritsiini voi aiheuttaa joillekin väsymystä.